Emoțiile transmise în ultimele săptămâni de persoanele adulte cu dizabilități care au venit să vadă locuințele maxim protejate în care vor fi transferate, precum și Centrul de zi din cadrul Complexului de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (C.S.P.A.D.) Dragomirești, ne-au umplut sufletul de bucurie! Totodată, ne-au oferit puterea necesară să continuăm lucrurile bune începute și să trecem peste obstacole, dar și peste neîncrederea unora sau altora.

După vizita adulților cu dizabilități care vor fi transferați din C.I.A.P.A.D. Bozieni, a urmat, zilele trecute, cea a beneficiarilor de la Complexul Rezidențial de Servicii Sociale Roman. La ora stabilită, mașinile care i-au adus au sosit în parcarea Complexului de Servicii de la Dragomirești unde au fost întâmpinați de cei din conducere și de specialiștii angajați. La început neîncrezători, beneficiarii au manifestat o oarecare neliniște, de altfel normală, dat fiind faptul că în față li se deschidea ușa unui spațiu complet necunoscut. Angajații au dat dovadă de tact, răbdare și astfel, în scurt timp, încântați de ceea ce vedeau, toți au devenit zâmbitori și foarte curioși.

 

Siguranță și intimitate”

 

Beneficiarii provin din centre rezidențiale clasice în cadrul cărora, din diferite motive, nu s-a putut ține pasul cu standardele actuale. Aceștia sunt diagnosticați cu diverse afecțiuni, iar abandonul nu este o soluție pentru ei. Cu toate acestea au ajuns să trăiască, de ani mulți, în centre rezidențiale. Motivele sunt diverse: fie aparținătorii s-au speriat și au considerat că nu pot ține situația sub control, fie nu au avut posibilități financiare necesare pentru a le asigura îngrijirea specială de care au nevoie, fie pur și simplu nu i-au dorit niciodată…

Pe alei, în drum spre locuințele maxim protejate, beneficiarii grăbesc pasul nerabdători să pășească în locuințele recent construite și aranjate. “Eu vreau siguranță și intimitate”, spune unul dintre ei. “Eu televizor și frigider”, continuă altul. Fețele li s-au înseninat când au intrat în case. Uimirea lor a fost pentru noi confirmarea faptului că totul este peste așteptări: un living spațios, o canapea și fotolii pentru cei care vor să se uite la televizor, o masă pentru cei care vor să desfășoare jocuri și activități de socializare, o bucătărie dotată cu chiuvetă, plită și cuptor electric.

Pe parcursul proiectului Barrier-Free, toți beneficiarii din grupul țintă au fost pregătiți pentru această etapă importantă. Au fost întrebați cum vor să-și decoreze spațiile și au fost încurajați să-și exprime dorințele. Bucuria lor a fost cu atât mai mare cu cât, o parte dintre ideile exprimate de-a lungul timpului au fost materializat în coloristica și aranjarea decorurilor. Însoțiți de cei care le vor fi alături când vor întâmpina dificultăți, dar și de cei care vor contribui la recuperarea și integrarea lor -infirmieri, asistenți, kinetoterapeuți, logopezi, asistenți sociali- și-au ales camerele, au deschis dulapurile, s-au așezat pe paturi și au admirat priveliștea care li deschidea de la ferestrele largi ale camerelor. Toți au fost plăcut surprinși să constate că baia este în cameră și nu la capătul holului ca în vechile centre.

Vizita lor a continuat în Centrul de zi, loc în care au “descoperit” cabinetele de kinetoretapie, asistență medicală, asistență socială, terapie ocupațională, ergoterapie, psihologie, masaj, fizioterapie, precum și cel în care vor avea loc activități de resocializare. Toate dotate la standardele actuale și pregătite pentru beneficiarii din centru, dar și pentru adulții cu dizabilități din comunitățile învecinate. Aici au beneficiat de o primă serie de servicii adaptate nevoilor fiecăruia.

 

 

Acomodarea – o etapă esențială în procesul de tranziție

 

Etapa premergătoare tranziției adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale clasice în locuințele maxim protejate poate avea rol hotărâtor pentru viitorul beneficiarilor. Aceasta a fost începută de echipele mutidisciplinare din centre și continuă prin aceste vizite succesive. Acest proces de acomodare este menit să ofere beneficiarilor, în primul rând, încredere. Încredere în ei și în personalul din jurul lor. “Acomodarea este o etapă esențială în procesul de tranziție de la centrele rezidențiale de tip vechi la locuințele maxim protejate. Adulții cu dizabilități trebuie să se obișnuiască și să se convingă de faptul că noul mediu este sigur, că își pot recrea rutina în sensul că își găsesc un loc al lor și un ritm. Trebuie să simtă că fac parte din acest centru, să creeze noi relații, să experimenteze noul într-un fel cât mai puțin amenințător pentru a merge mai departe. Este o etapă a cărei durată depinde de capacitatea de adaptare a fiecăruia și de afecțiunea cu care este diagnosticat. Trebuie răbdare, multă răbdare, deoarece în astfel de situații există posibilitatea aparției unui episod de decompensare a bolii, iar noi dorim să evităm acest lucru”, a declarat Anca Machidon, director C.S.P.A.D. Dragomirești.

 

Pentru acuratețea informării, reamintim că scopul înființării ansamblurilor locuințe protejate – centru de zi este ca persoanele adulte cu dizabilități, aflate în acest moment în centre clasice, să beneficieze, pe lângă serviciile de găzduire și masă, de activități care să le asigure recuperarea precum și dezvoltarea, pe cât posibil, a deprinderilor de viață într-un mediu securizant suportiv.

          În cadrul locuințelor maxim protejate (LMP), precum sunt cele în care în care vor fi transferați adulții din grupul țintă a proiectului BARRIER-FREE sunt asigurate servicii 24 de ore din 24, într-un mediu familial, în vederea dezvoltării deprinderilor de viaţă independentă. Serviciile sociale de care au nevoie beneficiarii sunt acordate de personal specializat în cadrul centrului de zi, sau după caz, în locuința maxim protejată.

Locuințele protejate sunt amplasate în comunitate și sunt compuse din: camerele beneficiarilor, camera de socializare, bucătărie, băi, alte dependințe, curte, după caz, și poate găzdui două persoane într-o cameră de dormit numai cu acordul fiecăreia dintre ele sau al reprezentantului legal. Beneficiarii sunt încurajați să își aranjeze masa și să se hrănească singuri, să-și aranjeze lucrurile, și să efectueze activități casnice ușoare, personalul oferind sprijin direct și îndrumare, după caz.                        

În cadrul centrului de zi, parte importantă a complexului de servicii, au loc activități de recuperare, realizate în intervale diferite ale zilei pentru a răspunde nevoilor individuale,   specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, dezvoltării potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării. Beneficiarii au parte de activități de informare şi consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală. dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, dezvoltarea abilităţilor lucrative, logopedie, kinetoterapie, pregătirea pentru angajarea în muncă şi sprijin pentru menţinerea locului de muncă, integrare şi participare socială şi civică.

 

    Prin intermediul proiectului„BARRIER-FREE”, cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, D.G.A.S.P.C. Neamț va reduce numărul persoanelor adulte cu dizabilități din sistemul instituționalizat prin asigurarea serviciilor sociale la nivelul comunității.

 

Responsabil informare-publicitate proiect BARRIER-FREE

Vizita beneficiari