Vocea copiilor cu dizabilități a ajuns până la Bruxelles

Copiii cu dizabilități din Neamț, părinții acestora și mai multe organizații neguvernamentale ce oferă servicii persoanelor cu dizabilități au avut oportunitatea de a transmite doleanțele și propunerile lor atât autorităților locale și naționale, cât și Parlamentului European. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei întâlniri ce a avut loc vineri, 3 februarie 2023, la Piatra Neamț unde invitate de onoare au fost europarlamentarul Maria Grapini și secretarul de stat în Ministerul Familiei și Tineretului, Doina Pârcălabu. La întâlnire a fost prezent și Sorin Brașoveanu, administrator public al județului Neamț, Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț, Laurențiu Dulamă, director general adjunct al DGASPC Neamț, Mirela Negruș, director general adjunct al DGASPC Neamț, reprezentanți ai mai multor ONG-uri din județ, reprezentanți ai mediului de afaceri nemțeni, voluntari în domeniul protecției copiilor cu dizabilități și părinții unor astfel de copii și tineri.

În cadrul acestei întâlniri interactive și animate au fost prezentate serviciile furnizate de instituțiile statului în beneficiul persoanelor cu dizabilități, strategiile de dezvoltare ale unor noi servicii precum și facilitățile pe care le oferă și dorește să le dezvolte în continuare Ministerul Familiei și Tineretului.

Organizațiile neguvernamentale au arătat că s-au lovit de unele impedimente legislative sau umane în funcționarea activității lor și au venit cu o serie de propuneri de îmbunătățire a activității și serviciilor furnizate copiilor și tinerilor cu dizabilități. Propunerile venite din mediul privat cât și din partea ONG-urilor au vizat asigurarea de servicii sociale specializate (terapii, prevenție, etc.) decontate fie de la bugetul de stat printr-o propunere legislativă care să stipuleze acest lucru, fie de la bugetul asigurărilor de sănătate. Europarlamentarul Maria Grapini a ascultat cu răbdare sugestiile și i-a asigurat pe cei prezenți că toate propunerile vor fi centralizate și aduse la cunoștință comisiilor de specialitate din Parlamentul European.

De asemenea, reprezentanta Ministerului Familiei și Tineretului a dat asigurări că propunerile organizațiilor neguvern amentale și ale familiilor copiilor cu dizabilități vor fi centralizate și vor face obiectul unor propuneri de modificări legislative menite să facilteze accesul acestora la servicii și prestații suplimentare.