Singura echipă mobilă din zona Roman care oferă terapii gratuite la domiciliu pentru copii cu dizabilități împlinește luna aceasta 2 ani de activitate. Din 2021 și până acum, 43 de copii au fost incluși în program, cel mai mic dintre beneficiari a avut doar 3 ani iar cel mai mare – 15 ani. Copiii incluși în programele terapeutice suferă de diverse afecțiuni precum distrofie musculară Duchenne, amiotrofie spinală, lipodistrofie congenitală; autism, sindrom Down; tetrapareză/hemipareză spastică, luxaţie congenitală de şold, deficit staturo-ponderal(nanism) și provin din familii vulnerabile.

În 2022 au fost incluși în program și 5 copii de etnie rromă din Roman care au beneficiat de terapii la sediul Complexului de Servicii pentru Copii cu Dizabilități Roman (Romanița) întrucât locuințele acestora nu aveau condiții pentru efectuarea terapiilor.

Echipa mobilă este formată din asistent social, psiholog și kinetoterapeut și asigură evaluarea psiho-socială a copiilor și familiilor, consiliere psihologică și servicii de kinetoterapie. Membrii echipei, sensibilizați de poveștile impresionante ale copiilor, nu s-au limitat doar la atribuțiile de bază, ci au vrut să ajute sub orice formă acești copii. Astfel, membrii echipei au sprijinit familiile a 3 copii pentru obţinerea unor fotolii rulante, ajutându-i cu întocmirea dosarului și suportând din propriile venituri diferența financiară pe care nu o acoperea Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, asistentul social a facilitat reînscrierea la liceu a unui minor nedeplasabil care inițial renunțase la cursuri, precum şi înscrierea la grădiniță a unui beneficiar de etnie rromă. De Paște și Crăciun s-au organizat campanii umanitare, cu pregătirea cadourilor şi distribuirea acestora familiilor beneficiare ale proiectului. Pentru părinții unui copil inclus în program, (părinți la rândul lor cu dizabilități) s-a intervenit prentru facilitarea accesului mamei la servicii stomatologice gratuite, iar tatăl, hipoacuzic, a fost ajutat să își cumpere un aparat auditiv adaptat nevoilor sale, în colaborare cu DGASPC Neamţ – componenta adulţi şi a CJAS Neamţ.

Echipa mobilă și-a început activitatea în ianuarie 2021, fiind înființată în cadrul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“ finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și implementat de DGASPC Neamț. Este prima astfel de echipă din zona Roman și cea de-a doua echipă mobilă a DGASPC care vine în sprijinul nemțenilor și oferă terapii gratuite la domiciliul copiilor cu dizabilități.

Proiectul are scopul de a preveni abandonul copiilor și de a asigura servicii de suport pentru copiii cu dizabilități din familii vulnerabile. Inițial, au fost incluși în programul de terapie la domiciliu copii din municipiul Roman pentru ca ulterior, să se extindă activitatea echipei și în comunele Horia, Săbăoani, Dulceşti, Cordun, Bâra, Sagna, Tămășeni, Doljeşti, etc. Sunt eligibili copiii încadrați în grad de handicap, cu dificultăți motorii, în risc de separe de familie, proveniți din familii vulnerabile, care au acces mai dificil la serviciile de recuperare.