Echipa mobilă a proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabiliăți“, implementat de DGASPC Neamț a schimbat cu adevărat destinele micilor beneficiari, acum la aproape 2 ani de la începerea activităților.

Echipa mobilă, înființată în cadrul acestui proiect, are scopul de a oferi terapii gratuite la domiciliul copiilor cu dizabilități din Roman și locălitățile limitrofe, în vederea prevenirii sau reducerii abandonului familial dar și pentru a facilita integrarea socială a copiilor.

Echipa a început să funcționeze în ianuarie 2021 și de atunci, zeci de copii au beneficiat la domiciliu de kinetoterapie și consiliere psihologică. Din acest an au fost incluși în programele de terapie și câțiva copii de etnie rromă din Roman, copii proveniți din familii vulnerabile și care locuiesc în zona Fabricii, un cartier extrem de modest al orașului. Pentru acești copilași, deoarece condițiile de la domiciliu sunt improprii, s-a luat decizia de a-i transporta la Centrul Romanița pentru efectuarea terapiilor, transportul fiind realizat gratuit cu mașina echipei mobile. În afara serviciilor incluse în activitățile curente ale echipei mobile, specialiștii nu au rămas indiferenți la situația socială a copiilor, mulți dintre aceștia având nevoi ce nu pot fi asigurate în totalitate de familiile lor. De exemplu, anul acesta, doi dintre copilașii de etnie rromă care fac terapie au fost ajutați să aibă fotolii rulante noi. Copiii nu aveau astfel de dispozitive, ei fiind condamnați la imobilizare iar părinții nu își permiteau costurile unor astfel de scaune. Drept urmare, echipa mobilă a luat legătura cu Fundația Motivation și cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț și a întocmit dosarele medico-sociale pentru copii astfel încât să primească fotolii rulante decontate din fondul asigurărilor de sănătate. Întrucât aceste fotolii nu sunt decontate integral, fiind necesară o co-plată de peste 500 de lei, întreaga echipă de implementare a proiectului s-a mobilizat și astfel s-a adunat întreaga sumă necesară achitării acestor fotolii. Ultimul scaun rulant a fost oferit în dar lui Narcis, un băiețel de 12 ani din Roman, chiar pe 6 decembrie, de Moș Nicolae.

De asemenea, an de an, de Crăciun, de Paște și de 1 iunie, întreaga echipă de implementare se mobilizează și adună bani și jucării astfel încât, fiecare copil aflat în programul de terapie dar și frații lor să primească un mic dar.