Schimb de experiență româno-moldovenească în domeniul protecției copilului
Conducerea DGASPC Neamț a avut joi, 10 noiembrie, o întâlnire de lucru cu o delegație de experți în domeniul asistenței sociale și comunitare din raionul Ungheni, Republica Moldova, pentru a discuta despre modelele de bune practici în domeniul protecției copilului la nivelul celor două regiuni. “Între țările noastre există mai mult decât o legătură profesională. Avem un trecut comun care ne ajută să învățăm unii de la alții și să evoluăm împreună, iar preocuparea noastră comună pentru binele copiilor de pe ambele maluri ale Prutului ne leagă mai mult decât orice. Deși nu există un model unic de succes în acest domeniu, sistemul de protecție a copilului din România a evoluat enorm în ultimii 20 de ani, astfel încât suntem bucuroși și onorați totodată că suntem considerați un model de bune practici, motiv pentru care suntem deschiși să oferim colegilor noștri din Republica Moldova sprijin în dezvoltarea unor noi servicii”, a spus Marlena Panduru, director general adjunct al DGASPC Neamț.
Delegația din Republica Moldova, condusă de Tudor Rădeanu, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Familiei (DGASPF) Ungheni, a fost formată din 11 specialiști din cadrul DGASPF, din cadrul unor ONG-uri care activează în sfera socială, din reprezentanți ai asistenței medicale comunitare, ai autorităților locale, etc. Cu toții s-au arătat interesați de descentralizarea sistemului rezidențial din România în rețele de servicii alternative familiale, dar și de modelele de intervenție pentru prevenirea abandonului. Pentru a vedea concret ce implică descentralizarea și pentru a lua contact cu câteva servicii oferite de specialiștii DGASPC Neamț, delegația din Basarabia a vizitat Complexul de Servicii Ion Creangă Piatra Neamț, Centrul de recuperare de zi pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț și Casa Felicia din cadrul Complexului de Servicii Elena Doamna Piatra Neamț.
„Suntem impresionați de tot ceea ce am văzut și în special, de volumul foarte mare de servicii oferite, ceea ce implică multă muncă și profesionalism din partea dumneavoastră. Suntem încântați că am ajuns în județul Neamț de unde plecăm cu o vastă experiență profesională, cu foarte multe idei pe care să încercăm că le aplicăm în practică dar plecăm totodată încărcați și de bucuria de a cunoaște nu doar niște specialiști, ci mai ales, niște oameni calzi și deschiși“, a declarat Tudor Rădeanu, la finalul întâlnirii.
Schimbul de experiență între cele două regiuni se dorește a fi începutul unor parteneriate durabile și va fi util în stabilirea unor contacte viitoare pentru derularea unor posibile proiecte transfrontaliere cu susținerea Consiliului Județean Neamț, dacă se impune finanțarea unor astfel de activități în sprijinul copiilor și persoanelor cu dizabilități