Ricardo, un copil de 13 ani, de etnie rromă din strada Fabricii din Roman are din această săptămână primul său fotoliu rulant care-i permite să vadă lumea și în afara locuinței sale. Acest vis a fost posibil datorită unor profesioniști dedicați din cadrul Fundației Motivation, ai Casei de Asigurări de Sănătate Neamț și ai echipei mobile ce funcționează în cadrul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, implementat de DGASPC Neamț.
Băiatul este unul dintre cei 5 copii de etnie rromă beneficiari ai serviciilor de recuperare gratuite oferite de specialiștii echipei mobile. Provine dintr-o familie modestă, fiind crescut doar de mamă alături de alți doi frați și cu toții trăiesc din alocațiile copiilor și indemnizația de handicap a lui Ricardo. Acesta a început terapiile în luna iulie a acestui an și, pentru că nu existau condiții acasă, copilul este dus de mașina echipei mobile la Complexul de Servicii Romanița pentru ședințele terapeutice și apoi readus la domiciliu. Din păcate, pentru că familia nu își permitea, copilul nu a avut niciodată un fotoliu rulant ceea ce îi îngeuna deplasarea și îi afecta și ameliorarea afecțiunilor grave de care suferă.
Drept urmare, specialiștii echipei mobile au luat legătura cu reprezentanții Fundației Motivation care răspuns prompt, au venit și au luat măsurile copilului, au stabilit ce tip de scaun rulant necesită și au ajutat activ la întocmirea dosarului. Echipa mobilă a DGASPC Neamț a obținut avizele și recomandările medicale și a completat dosarul pentru decontare. Casa de Asigurări de Sănătate a suportat costul aproape integral al fotoliului rulant fiind de plătit o diferența de 550 de lei. Pentru că mama nu putea plăti integral această sumă, membrii echipei mobile au suportat ei jumătate.
La ultima ședință de terapie din această săptămână, Ricardo a primit noul fotoliu rulant iar când a ajuns acasă, a făcut „senzație“ în cartier.
Pentru că în astfel de situații sunt mulți alți copii, reprezentantul Fundației Motivation a venit să ia măsuri pentru alt scaun rulant care îi este necesar lui Narcis, un alt băiețel de etnie rromă, în vârstă de 12 ani. Beneficiar de asemenea al serviciilor echipei mobile, suferă de o serie de afecțiuni locomotorii și psihice care nu îi permit să meargă. În acest moment folosește o improvizație de scaun rulant, de adult, fără spătar, care îi face mai mult rău, afectându-i postura și împiedicându-i deplasarea. Cel mai probabil, în luna noiembrie, și Narcis va avea un fotoliu rulant nou, adaptat nevoilor sale.
„Acești copii au foarte multe nevoi dar în special necesită sprijin, grijă și empatie. Suntem recunoscători prietenilor noștri de la Motivation care întotdeauna ne-au fost alături, precum și reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Neamț care au dat dovadă de profesionalism și promptitudine. Este de remarcat și dedicarea colegelor noastre din echipa mobilă care au preluat grijile de pe umerii părinților și au făcut tot posibilul pentru a dărui acestor copii o rază de speranță și o bucurie totodată“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.
Proiectul “Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilităţi“, finanţat prin POCU şi implementat de DGASPC Neamţ, are scopul de a preveni abandonul copiilor şi de a asigura servicii de suport pentru copiii cu dizabilităţi din familii vulnerabile. Echipa mobilă, formată din asistent social, psiholog şi kinetoterapeut, şi-a început activitatea în ianuarie 2021 oferind terapii la domiciliul copiilor din Roman şi comune limitrofe. Aceştia beneficiază acasă de servicii de kinetoterapie şi consiliere psihologică.
Echipa mobilă înfiinţată în cadrul proiectului “Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilităţi” este prima din zona Roman şi cea de-a doua echipă mobilă a DGASPC care vine în sprijinul nemţenilor şi oferă terapii gratuite la domiciliul copiilor cu dizabilităţi.