Echipa mobilă pentru copii cu dizabilități a ajuns și în mediul rural
Copiii cu dizabilități din comunele limitrofe municipiului Roman beneficiază, începând din luna iunie 2021, de servicii de recuperare fizică și psihologică la domiciliu. Echipa mobilă, înființată prin intermediul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, și-a extins din această lună aria de activitate în comuna Horia, urmând ca în viitorul apropiat să ajungă și la Săbăoani dar și în alte comune învecinate.
Echipa mobilă a început activitatea în luna februarie a acestui an, fiind incluși la acel moment în programul de recuperare 12 copii. Aceștia au beneficiat la domiciliu de ședințe de recuperare prin kinetoterapie și de consiliere psihologică. În luna mai au fost făcute reevaluări ale tuturor copiilor și, ca urmare a atingerii obiectivelor propuse prin planul de recuperare, 2 dintre beneficiari au ieșit din program, în locul lor fiind incluși alți copii. S-au făcut mai multe evaluări în localitățile Horia și Săbăoani, fiind inclus deocamdată în program un copil din comuna Horia, ceilalți nefiind eligibili.
În cursul lunii iunie, specialiștii echipei mobile continuă reevaluările trimestriale pentru încă 3 copii și evaluările inițiale în comuna Săbăoani pentru a mări grupul țintă al beneficiarilor. Se dorește ca la începutul lunii iulie să fie reluate evaluările inițiale în comunele Horia și Dulcești, pentru a găsi potențiali beneficiari care să corespundă cerințelor proiectului. În acest moment, 11 copii din Roman și comuna Horia sunt incluși în program, cu toții beneficiind de terapii gratuite la domiciliu.
Echipa mobilă pentru copii cu dizabilități a fost înființată prin intermediul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, implementat de DGASPC Neamț. Proiectul asigură o parte dintre cheltuielile de personal pentru viitoarele case de tip familial ce vor înlocui centrul de plasament Romanița Roman și susține înființarea la Roman a unei echipe mobile formată din specialiști (kinetoterapeut, psiholog și asistent social) care vor merge la copiii eligibili și le vor oferi gratuit, la domiciliu, serviciile de care au nevoie. Serviciile sunt destinate cu precădere copiilor aflați în risc de abandon, care nu au acces la servicii de recuperare întrucât familiile nu dispun de resurse necesare sau sunt netransportabili din cauza dizabilității de care suferă.