Centrul de plasament Elena Doamna Piatra Neamț s-a închis oficial odată cu mutarea ultimilor copii în casa de tip familial de la Săvinești. Este cea de-a treia casă de acest fel deschisă pentru copiii din cadrul Centrului Elena Doamna și cea care reprezintă finalul unei epoci și care finalizează tranziția către un sistem de protecție modern, de tip familial, așa cum ar trebui să aibă toți copiii vulnerabili. Casa Ștefan din comuna Săvinești a fost finalizată la sfârșitul lunii martie iar joi, 15 aprilie, 12 copii – ultimii 6 din cadrul Centrului Elena Doamna și 6 din Centrul Ion Creangă Piatra Neamț – s-au mutat în casă nouă. Emoțiile și-au spus cuvântul, copiii așteptând cu nerăbdare să își vadă nol cămin. Au fost primiți cu căldură de salariați care s-au străduit să le facă tranziția cât mai ușoară: le-au pregătit mâncărurile preferate și le-au făcut un tort de bun venit.

Procesul de închidere al Centrului de plasament Elena Doamna a demarat în anul 2016, acolo locuind la acel moment 108 copii tipici și cu nevoi speciale. Pentru aceștia a fost nevoie să se identifice soluții alternative de locuire – reintegrarea în familie, plasament la asistenți maternali profesioniști dar și construirea a trei case de tip familial. În 2019 au fost finalizate primele două case de acest fel: Casa Felicia din Piatra Neamț și Casa Felix din Roznov iar acum, Casa Ștefan din Săvinești a devenit „acasă“ pentru ultimii copii din cadrul fostului Centru de plasament Elena Doamna.

„Închiderea Centrului Elena Doamna reprezintă un moment foarte important pentru sistemul de protecție al județului. Se încheie un capitol și începe un altul, adaptat nevoilor actuale și generațiilor de astăzi. Totodată, cred că începe o etapă a normalității, a firescului, în care toți copiii vulnerabili să aibă aceleași șanse cu ceilalți copii. Sperăm ca noul climat familial să le ofere copiilor noștri liniștea, siguranța și căldura unui cămin și să le dea tuturor imboldul de a-și construi un viitor frumos. Le suntem recunoscători celor care au făcut posibilă această schimbare și suntem onorați că am fost parteneri într-un proiect atât de emoționant și sensibil“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.