Dragi colegi din direcții și centre, publice sau private, din întreaga țară,

Azi și ieri au fost anunțate o serie de măsuri cu privire la siguranța persoanelor din grupuri vulnerabile găzduite în centrele rezidențiale din țară (centre rezidențiale pentru copii, adulți cu dizabilități, vârstnici, victime violență domestică). Poate cea mai sensibilă măsură este cea a izolării preventive a personalului la locul de muncă, o măsură care vine, din păcate, cu o săptămână înainte de sărbătorile pascale.

Încep prin a mulțumi, întâi de toate, tuturor angajaților sistemului de protecție, indiferent de funcție sau de tipul de centru, care de aseară și până în clipa aceasta au făcut un efort necontenit de organizare și mobilizare și și-au arătat înțelegerea față de necesitatea acestei măsuri. Vă mulțumesc mult!

În imagine sunt 3 copii minunați de la Iași, care acum sunt mai protejați prin efortul dvs. Au fost însă și voci, care și-au arătat nemulțumirea absolut firească legată de faptul că măsura se instituie ACUM și nu peste 10 zile, adică după Paști. Așa că am simțit nevoie să aduc, public, câteva lămuriri și să fac cu acest prilej un APEL către voi toți, colegi din acest sistem:

DE CE ACUM?

Avem deja un caz grav, cu implicații majore la Galați, într-un cămin privat pentru vârstnici. Avem o situație care a fost scăpată de sub control și a fost nevoie de un Ordin de Comandant al Acțiunii pentru preluarea coordonării de către colegii din DGASPC Galați. Avem în acest moment 27 de vârstnici infectați în țară, în centre iar situația poate la fel de ușor să scăpe de sub control, în câteva ore, dacă măsurile nu sunt ferme și imediate. Vă rog să vă întrebați ce poate înseamna o întârziere de 10 zile, mai ales că în această perioadă angajații se vor reuni cu familiile lor și, astfel, va crește exponențial riscul de a contacta virusul și de a îl aduce în centru, fără voia lor. Acestea sunt motivele pentru care luăm această măsură acum.

PENTRU CINE?
Aceste măsuri nu sunt doar pentru binele celor pe care îi servim, al rezidenților din grupuri vulnerabile. Aceste măsuri sunt și pentru voi! Trebuie să fac referire din nou la cazul Galați: soțul șefei de centru, angajat al centrului la rândul său, a decedat. Este o măsură greu de dus. Dar mai greu ne va fi tuturor dacă nu o luăm acum. E de ajuns să ne uităm la ce se întâmplă în țări care au subestimat pericolul și care acum numără sute și mii de morți în centre pentru vârstnici sau medico-sociale.

Știu că putem fi flexibili, solidari și buni.

MULȚUMESC!

Mădălina Turza

Președinte ANDPDCA