Specialiștii Centrului de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități din subordinea DGASPC Neamț au prezentat vineri, 27 septembrie, în fața beneficiarilor, părinților acestora și a invitaților cele mai noi servicii de recuperare precum și tehnologiile de top utilizate în vederea reabilitării cât mai rapide a copiilor. Evenimentul intitulat ”Joacă-te în drumul tău spre recuperare!” a avut loc într-un cadru special amenajat unde invitații au putut asista la un atelier interactiv dar și la o demonstrație a terapeuților de utilizate a tehnologiilor inovatoare pe care le au la dispoziție. Centrul utilizează servicii de recuperare precum platforma MIRA, tableta Tobii, formatorul de mers Rifton precum și cușca Rocher. Toate acestea vin în sprijinul copiilor cu dizabilități ajutându-i să se recupereze mult mai repede iar progresul acestora să fie evident, unii dintre ei reușind performanțe remarcabile. ”Instituția noastră are ca scop protecția și promovarea drepturilor copiilor iar pentru acest deziderat este nevoie de soluții inteligente și tehnologii de ultimă generație precum cele prezentate astăzi. Accesul la astfel de soluții la vârste cât  mai  mici  reprezintă o garanţie pentru o mai  bună integrare în comunitate şi  societate, ajutând copiii să depăşească barierele întâmpinate în viaţa de zi cu zi”, a spus Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

                           

Noile tehnologii aflate acum la îndemâna copiilor beneficiari ai CRZCD Piatra Neamț au fost achiziționate cu sprijinul Consiliului Județean și al Clubului Rotaract Piatra Neamț. MIRA este o platformă destinată recuperării copiilor cu deficiențe printr-o serie de exerciţii complexe încorporate într-un joc video. Acestea sunt antrenante şi motivante pentru pacienţi, iar pentru terapeuţi oferă posibilitatea personalizării exerciţiilor şi monitorizării evoluţiei pacientului. Tableta TOBII este un dispozitiv ce asigura accesul la calculator prin coordonarea şi controlul vizual al utilizatorilor. Formatorul de mers Rifton asigură un sprijin remarcabil în procesul de învăţare a mersului, menţinerea impulsului și consolidarea abilităţilor muşchilor iar cușca Rocher este un mijloc complex de recuperare medicala ce ofera posibilitatea unor terapii prin mobilizarea articulațiilor si a coloanei vertebrale.

                                                  

Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități oferă servicii gratuite pentru aproximativ 70 de copii, 50 fiind din comunitate, restul fiind instituționalizați.